Entri Terhangat

Monday, January 4, 2010

YNWA: Menanti Sinar

Selamat Tahun baru 2010. Selamat Tinggal 2009 yang agak mencelarukan emosi kita. Awal 2009 kita bersuka ria kerana Liverpool Kita berada di singgahsana tetapi kecundang jua diakhirnya.

Penghujung 2009 menambah parah luka sedia ada yang mana Liverpool hanya di tangga ke-7 dengan hanya menggumpul 33 mata dan mencatatkan 7 kekalahan.

Tak perlu dikenangkan lagi 2009. Kita pandang kehadapan dan menantikan cabaran 2010 yang akan tiba apabila Tottenham Hotspurs akan berkunjung ke Anfield untuk membuat perhitungan siapa yang lebih layak menghuni tangga ke-4 liga musim ini.

Amat menyakitkan hati untuk melihat pasukan kesayangan kita sekadar berhempas pulas memenangi tempat ke-4 liga. Sedangkan musim lalu kita di tangga ke-2. Secara realistiknya Pasukan kesayangan kita sepatutnya bermati-matian untuk menjadi Juara Liga musim ini. Tapi apakan daya, bola itu bulat dan nasib tidak menyebelahi kita untuk sekian kalinya.

Berbagai pihak telah melemparkan teori mereka mengapa Pasukan Kita gagal menjuarai liga, dari sekecil-kecil perkara hingga ke perkara paling besar. Kita, penyokong sekadar sabar menanti dan memberi sokongan tanpa berbelah bagi. Kita masih boleh bersabar tapi sanggupkah kita bersabar menunggu untuk 20 tahun akan datang untuk melihat piala dijulang?

Pahit untuk ditelan, tapi itulah realitinya 20 tahun menanti kepulangan Piala Liga ke almari kaca di Anfield. Pengurus datang dan pergi, pemain mencurah bakti bersilih ganti. Apa sebenarnya menjadi penghalang besar untuk pasukan kesayangan kita bergelar Juara Liga? Musuh Tradisi? Konsistensi? Pengurus? Pemilik? ataupun pemain?

Apa yang pasti kita Penyokong bukan penyebab kegagalan. Untuk sesebuah kelab yang besar dan penuh tradisi, Penyokong Liverpool merupakan penyokong begitu setia dan senantiasa memberikan semangat tambahan kepada pasukan. Bukan cakap masuk bakul angkat sendiri. Tapi itulah hakikatnya kita. sebagai penyokong Liverpool, tak telan dek panas tak lekang dek hujan. Sabar, dan terus sabar menanti kejuaraan yang diimpi dan sentiasa tersemat disanubari.

YNWA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails