Entri Terhangat

Monday, July 18, 2011

YNWA: Apabila Warna dijadikan Lambang Patriotik

Semangat patriotik cara Penyokong Liverpool..Ada ke Penyokong Arsenal buat? Manchester? Lagi la tak de.. Chelsea? Kita tunggu je nanti... tabik spring kepada Adeq' Azreen kerana inisiatif beliau yang sangat patriotik.
---------------------------------------------------------------------------------------

Perlawanan pada hari sabtu yg lalu sememangnya menghiburkan dengan kenduri gol dibabak kedua. Penyokong bersorak, menyanyi tanpa henti. Laungan Malaysia dan Laungan Liverpool bersilih ganti memeriahkan suasana stadium. Yang berjersi merah tetap berteriak, bersorak dan menyanyi setiap kali pemain Malaysia berjaya mengawal permainan dan melakukan serangan. Walaupun berjersi merah tidak bermakna tanah tumpahnya darahku dibuang ke tepi.

Tetapi ada juga suara-suara sumbang yang menuntut semangat patriotik dan sokongan tanpa belah bagi kepada skuad kebangsaan. Nampaknya makna patriotik lebih dilihat kepada warna jersi dan bukannya sokongan padu setiap kali pemain kebangsaan beraksi di padang.

Si Jurulatih sibuk bercakap sokongan kepada skuad kebangsaan, adakah dia tidak mendengar sepatah haram pun perkataan Malaysia berkumandang di stadium? Tak dengar ke penyokong berbaju merah menyanyikan lagu Inilah Barisan Kita dan juga Standing In the Eyes Of The World? Dia keliling padang sebelum perlawanan….siapa yang tepuk tangan…laungkan nama dia..kibar jalur gemilang…Siapa? Penyokong berbaju Merah…Yang Merah darahnya tetapi Malaysia Jiwa nya…

Jika warna jersi dijadikan ukuran sebenar patriotik, si jurulatih pakai apa? Kemeja British jugak dipakainya…mana baju atau jersi mahupun pakaian rasmi pasukan kebangsaan….Kenapa semasa perlawanan Arsenal sebelum tu tak nak bersuara? Game dengan Arsenal pemain kebangsaan semua ke BOOOO…. Tu tak pulak di tegurnya sikap penyokong yang macam tu…pandai tak boleh ditegur..bodoh tak boleh diajar.

Si pemainnya pula begitu gah, bangga dan meriah meraikan jaringan gol..tetapi bukan dengan semangat untuk Negara…tetapi semangat si setan juga yang dijuangkannya. Penyokong Liverpool sedikit pun tidak terasa hati si pemain nak cakap dia fan setan ke apa ke..tapi sedar la sikit..anda bermain menyarung jersi Negara..bermain la dengan semangat Negara bukan semangat setan. Hah..yang ini si Jurulatih kasi tegur sikit…ini ke patriotik yang diharapkan sangat tu…pemain anda yang tak patriotik…

Perlawanan menentang Arsenal pemain Malaysia teruk di BOOOO… perlawanan menentang Liverpool laungan Malaysia jelas berkumandang…seterusnya menentang Chelsea… Si jurulatih buat la perbandingan dari mana sokongan kepada pasukan kebangsaan yang lebih kuat…Nak berkata pandang keliling stadium dulu… bukan 10k, 20k yang turun pergi ke stadium tetapi 80k..Lautan merah yang berjiwa Malaysia

Liverpool datang ke Malaysia buat pertama kalinya, jadinya tidak ada salahnya Lautan Merah menguasai SBJ hanya untuk 90 minit dan Stadium tidak pernah sunyi dengan sokongan kepada pasukan kebangsaan dan yang penting tiada BOOO untuk pemain kebangsaan sebaliknya sorakan dan tepukan yang gegak gempita kami berikan disebalik jersi Merah kami.


walk on.ynwa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails