Entri Terhangat

Tuesday, February 1, 2011

Sebelum Wisel: Misi Benam The Potters


Awal pagi nanti, Liverpool akan menerima kedatangan Stoke City dengan misi membalas kembali kekalahan 2-0 di Britannia Stadium.

Liverpool akan turun serba baru dengan kehadiran dua pemain yang baru ditandatangani. Walubagaimanapun tidak dapat dipastikan sama ada dua pemain ini akan turun lebih awal dari yang sepatutnya.

Andy Carroll masih dalam pemantauan berikutan kecederaan yang dialaminya. Manakala Suarez masih menunggu kelulusan dokumen terakhir berkaitan permit kerjanya.

Kenny Dalglish semestinya sudah melakukan homework dengan melihat kelemahan perlawanan menentang Stoke sebelum ini.

Perkhabaran gembira yang kita perolehi ialah kepulangan semula kereta kebal kita, Jamir Carragher yang baru pulih daripada kecederaan bahunya.

Rentak kemenangan harus diteruskan untuk merapakan mata dengan Sunderland ditangga ke-6 dipisahkan dengan 5 mata. Andai kata, kemenangan diperolehi kita akan merapatkan jurang mata sebelum menentang Chelsea digelanggang lawan untuk memastikan kemenangan mutlak untuk musim ini.

walk on. ynwa

YNWA: 7 Perpindahan yang mengejutkan The Kop


No.1 Xabi Alonso

Penampilan: 210

Perpindahan: Musim Panas 2009

Destinasi Perpindahan: Real Madrid

Yuran Perpindahan: £30m

Kesan: Liverpool semakin goyah, musim sebelumnya bergelar naib juara liga, kemudian terus merundum ke tangga ke-7 liga untuk musim berikutnya dan mengakibatkan Rafa Benitez ditunjukkan jalan keluar dan digantikan oleh Roy Hodgson.

No.2 Michael Owen

Penampilan: 297

Perpindahan: Musim Panas 2004

Destinasi Perpindahan: Real Madrid

Yuran Perpindahan: £8m beserta Antonio Nunez

Kesan: Kehadiran Nunez langsung tidak memberikan impak kepada Liverpool, manakala Owen terus ditimpa malang di Real. Manakala Liverpool megah meraih gelaran liga juara-juara 2005 untuk kegemilangan eropah buat kali ke-5.

No.3 Robbie Fowler

Penampilan: 369

Perpindahan: November 2001

Destinasi Perpindahan: Leeds United

Yuran Perpindahan: £11m

Kesan: Fowler gagal menyinar, manakala Liverpool masih mencari rentak dibawah pimpinan Houllier. Walaubagaimanapun Fowler sedar dia tidak harus meninggalkan Liverpool dan Leeds United turun divisyen. Robbie Fowler kembali semula ke Anfield untuk kali kedua setelah Rafa Benitez menagih semula khidmatnya, tetapi hanya untuk tempoh yang singkat.

No.4 Ian Rush

Penampilan: 660

Perpindahan: Musim Panas 1987

Destinasi Perpindahan: Juventus

Yuran Perpindahan: £3.2m

Kesan: Rush gagal di Juventus, dan dia kembali semula ke Anfield, seterusnya kembali menyinar dan semakin prolifik. Rush mengakui tindakannya meninggalkan Anfield satu malapetaka untuknya.

No.5 Graeme Souness

Penampilan: 359

Perpindahan: Musim Panas 1984

Destinasi Perpindahan: Sampdoria

Yuran Perpindahan: £650,000

Kesan: Liverpool menerima pulangan yang agak tinggi hasil penjualan Souness memandangkan Souness ketika itu sudah menjangkau 31 tahun. Sementara itu Souness sudah mula berjinak-jinak dengan bidang pengurusan dan akhirnya kembali sebagai Pengurus di Anfield sebagai Pengurus menggantikan Ronnie Moran yang ketika itu bertindak sebangai Pengurus sementara bagi menggantikan Kenny Dalglish.

No.6 Kevin Keegan

Penampilan: 230

Perpindahan: Musim Panas 1977

Destinasi Perpindahan: Hamburg SV

Yuran Perpindahan: £500,000

Kesan: Selepas pemergian Keegan, Liverpool berjaya mendapatkan pengganti yang ideal untuknya iaitu Kenny Dalglish, sejak itu Liverpool terus mencapai kejayaan demi kejayaan, manakala Keegan terus mencipta fenomena di Hamburg.

No.7 Ray Clemence

Penampilan: 665

Perpindahan: Musim Panas 1981

Destinasi Perpindahan: Tottenham Hotspur

Yuran Perpindahan: £300,000

Kesan: Liverpool terus menaikkan Bruce Grobbelaar sebagai penjaga gawang utama, dan terus mendominasi beberapa kejuaraan, dan Clemence menghabiskan sisa-sia kariernya di Spurs.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails