Entri Terhangat

Monday, April 4, 2011

Wisel Penamat: Bila tiada Keyakinan Kalah Lebih Sesuai


Kecundang juga kepada West Brom setelah 25 tahun tidak pernah kalah kepada West Brom lebih-lebih lagi dengan rekod gol sebanyak 25 gol dan tidak pernah bolos keatas West Brom. Jika dilihat keseluruhan perlawanan, semua pemain beraksi dibawah tahap sebenar. Penguasaan bola lagi la kurang ada suatu ketika West Brom menguasai 70% kawalan bola. Lucas dan Spearing teruk dibuli oleh Christ Brunt dan Paul Scharner.

Andy Carroll dan Luis Suarez cukup merbahaya tapi hanya seketika. Apabila Carroll dilayangkan kad kuning pada minit ke-28, segalanya bertukar menjadi pasif. Hantaran kepada mereka berdua langsung tiada. Kuyt dan Meireles lesu dibahagian sayap. Penat international match agaknya.

Pertahanan memang macam musibat. Kecederaan awal permainan yang menimpa Johnson dan Agger merencatkan perancangan King Kenny. Kyrgiakos yang masuk menggantikan Johnson sebelum Agger dibawa keluar dan digantikan dengan Danny Wilson. Kyrgiakos memang tegap dari luaran tetapi habis dikotak- katikkan oleh Peter Odemwingie. Wilson bukan la specialist di bek kiri. Dia adalah full bek tengah tradisional seperti Sami Hyppia.

Masalah yang perlu diatasi kini adalah menyediakan pemain simpanan yang berkualiti dan kena dengan posisi. Jangan bek tengah bila ganti player lain men bek kiri. Memang merencatkan terus perlawanan. Keseluruhan pemain tidak bermain secara bersungguh-sungguh. Kenapa West Brom boleh menang? Jangan cakap sebab diorang menang sebab penalti. Ya memang diorang menang sebab penalti. Tapi macam mana leh dapat penalti? Sebab diorang main sungguh-sungguh, kasi porak peranda pertahanan Liverpool. Jadinya adakah salah pengurus kalau team kalah?

Pemain yang tiada keyakinan nak bermain, tiada kesungguhan. Kalau dari dulu King Kenny jadi pengurus pun kalau pemain main macam musibat. Jahanam jugak la jawabnya. Perlawanan seterusnya menentang kelab kaya raya. Nak tulis panjang-panjang pun tak guna. Nak dapt tempat untuk Europa nak x nak kena menang.

walk on.ynwa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails