Entri Terhangat

Monday, May 30, 2011

YNWA: 29 May 1985, Tragedi Heysel

Seorang Penyokong Liverpool melarikan diri dari diserang penyokong Juventus

29 May 1985, Liverpool bertandang ke bumi Belgium untuk mempertahankan mahkota kejuaraan eropah yang dimenangi pada tahun 1984 dengan menumbangkan pasukan dari Itali iaitu AS Roma.

Kunjungan kali ini juga menentang kelab paling berjaya di Itali iaitu Juventus. Tragedi ini berpunca daripada sikap orang Itali sendiri yang membawa perasaan kecewa mereka kerana kekalahan AS Roma pada tahun sebelumnya di tangan Liverpool. Memandangkan kebetulan agaknya Juventus layak ke akhir dan menentang pasukan yang menewaskan AS Roma tahun sebelumnya dan dianggap mereka Juventus sebagai pasukan yang diutuskan untuk memulihkan semangat Itali itu sendiri.

Bermula dengan balingan botol-botol air dari penyokong Juventus kearah penyokong Liverpool. Memandang tiada tindakan untuk menghentikan tindakan ini, sebahagian penyokong Liverpool memulakan tindak balas sebagai mempertahankan diri dari serangan sehingga berlaku kekecohan, akibat kekecohan itu berlaku rempuhan sehingga menyebabkan struktur Stadium Heysel rebah.

Dalam kejadian itu, seramai 39 penyokong Juventus hilang nyawa dan seorang penyokong Liverpool parah. Akibat dari tragedi ini seluruh kelab dari England digantung kelayakkan untuk beraksi di eropah selama 5 tahun dan Liverpool menerima tambahan 1 tahun penggantungan.

Sepanjang 5 tahun penggantungan itu kelab Itali berjaya membawa pulang Kejuaraan Eropah sebanyak 3 kali. 1 diperolehi Juventus dan AC Milan 2 kali.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails