Entri Terhangat

Monday, November 30, 2009

Wisel Penamat: Kuyt kotakan Janji benam Everton

Dirk Kuyt mengotakan janjinya untuk memberikan Liverpool kemenangan ke atas Everton dengan menjaringkan gol kedua Liverpool. Sebelum sepak mula, Kuyt berjanji akan menghadiahkan kemenangan ketiga berturut ke atas Everton di Goodison Park. Akhirnya Kuyt berjaya menunaikan janjinya. Syabas Kuyt!!!

Pertemuan ke- 212 bagi kedua-dua pasukan ini dilihat sebagai titik mula perubahan, dengan Liverpool gagal mencatat sebarang kemenangan setelah kemenangan terakhir ke atas Man U, manakala Everton bergelut bagi mengelakkan diri dari Zon Penyingkiran.

Dengan bertandang ke gelanggang lawan tanpa kelibat Torres sedikit sebanyak mengurangkan sengat dibarisan hadapan. Untuk rekod Liverpool sudah tewas 4 kali di gelanggang lawan dan melepaskan 20 gol, sememangnya kemenangan di Goodison Park amat diperlukan bagi memperbaiki rekod bagi musim ini.

Saat yang ditunggu tiba pada minit ke-12 apabila rembatan padu Mascherano terbias kaki Joseph Yobo menerjah gawang Everton. Selepas itu, Liverpool mengurangkan penguasaan bola dan Everton berjaya membolosi gawang Liverpool sebanyak dua kali walaubagaimanapun, kedua-dua gol Everton dibatalkan kerana offside.

Pada minit ke-80, Dirk Kuyt menyempurnakan kemenangan bermakna ini hasil sepakan kencang Albert Riera yang gagal ditampan kemas oleh Tim Howard. Keseluruhan perlawanan seimbang dengan pergerakan lebih berhati-hati dan pemain juga tidak begitu agresif bagi mengelakkan berlaku sebarang kecederaan.

Dengan kemenangan ini, Liverpool naik ke tangga ke-5 liga, hanya dibezakan 2 mata dengan Arsenal ditempat ke-4 liga. Diharapkan kemenangan ini akan menjadi titik tolak Liverpool ke landasan sebenar dalam saingan liga musim ini.

YNWA


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails