Entri Terhangat

Sunday, December 20, 2009

YNWA: Rehatkan Rafa

Kekalahan kepada Pompey Sabtu lalu, menzahirkan lagi betapa pincangnya percaturan Benitez dalam perlawanan liga. Ianya seperti serba tidak kena, dari segi pilihan pemain, posisi pemain dan secara keseluruhannya pengurusan kelab.

Alberto Aquilani tidak dapat diturunkan pada saat akhir kerana kecederaan betis menyempitkan idea Benitez yang sedia sempit untuk mencorak Midfield The Reds.

Perlukah Liverpool menggunakan dua orang Defensive Midfielder dalam sesuatu perlawanan? Mascherano-Lucas, corak permainan mereka terlalu serupa sehingga merencatkan corak menyerang. Dengan empat pertahanan yang sediada, ditambah lagi dua DM, agak serabut pertahanan kita.

Penguasaan bola dibahagian Midfield juga tidak semantap musim lalu. Musim lalu memperlihatkan betapa rakusnya Gerrard menjaringkan gol-gol cantik. Tapi sehingga kini Gerrard hanya menjaringkan 4 gol sahaja setakat ini. Memperlihatkan betapa kurangnya kreativiti dibahagian Midfield.

Bahagian serangan, Torres telah menunjukkan betapa dia sememangnya berkualiti. Tetapi meletakkannya sendirian diatas jelas satu penyiksaan kepadanya. Semua pasukan dalam saingan liga menggunakan dua orang penyerang. Chelsea ada Drogba-Anelka, ManShiter ada Rooney-Berbatov-Owen, Arsenal ada Eduardo-Persie-Bendtner kalau dilihatkan Manchester City, Spurs dan Villa masing-masing meletakkan 2-3 penyerang.

Pihak pengurusan mungkin tidak akan memecat Benitez ketika ini, tetapi mungkin dengan merehatkan sebentar Benitez dari mengendalikan pasukan buat seketika adalah langkah terbaik untuk keharmonian kelab yang kelihatan ketika ini agak huru-hara. Mungkin Christian Purslow boleh menggunakan khidmat Kenny Dalglish untuk mengendali pasukan untuk tahun baru nanti. Siapa tahu, segalanya mungkin.

YNWA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails